Czyszczenie piekarnika należy do tych najbardziej uciążliwych czynności w trakcie domowych porządków i pewnie dlatego większość z nas podejmuje się tego zadania raz na jakiś czas. Niestety takie podejście skutkuje przypalonymi resztkami jedzenia, tłustymi plamami na szybie i innych elementach piekarnika, a przede wszystkim wiąże się z usilnym szorowaniem powierzchni naszego elektrycznego urządzenia. Czy istnieją lepsze sposoby na utrzymanie piekarnika w czystości, aby to zajęcie było łatwe i przyjemne? Tak, a poniższy artykuł wyjaśnia tę nurtującą kwestię.
Piekarnik jest niezbędnym wyposażeniem w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie smakowitych i zdrowych potraw bez tego sprzętu. Obecnie w najbardziej nowoczesnych modelach instalowane są funkcje samooczyszczania się, dzięki czemu nie musimy się już dłużej trudzić z myciem piekarnika. Są to opcje czyszczenia :
Jeśli jednak nie jesteśmy w posiadaniu nowoczesnej wersji piekarnika, to w tej sytuacji warto skorzystać z opisanych dalej skutecznych sposobów na utrzymanie go w czystości.
Zanim jeszcze zabierzemy się do czyszczenia elektrycznego piekarnika, konieczne trzeba odłączyć go od zasilania, ponieważ w innym wypadku narażamy się na porażenie prądem. Następnie wyjmujemy wszystkie półki, kratki oraz pozostałe elementy, aby oddzielnie wyszorować je w zlewie. Osobnego czyszczenia wymaga również szyba, którą często da się wymontować, co na pewno ułatwi nam czynności pielęgnacyjne. Jeśli we wnętrzu piekarnika znajdują się okruchy czy jakieś resztki jedzenie, to sprzątamy je miękką szczoteczką albo ręcznikiem papierowym. Ważne, aby nie używać w tym celu druciaków, noży ani innych ostrych przyrządów, ponieważ moglibyśmy przypadkiem zarysować powłokę urządzenia.
Aby skutecznie zadbać o piekarnik, nie musimy specjalnie kupować chemicznych detergentów. Produkty, które każdy z nas zazwyczaj ma dostępne w domu, doskonale poradzą sobie z tymi trudnymi zabrudzeniami, a ponadto są nieszkodliwe dla zdrowia i środowiska. Przede wszystkim należą do nich ocet, soda oczyszczona, sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia. Przy połączeniu wymienionych składników jesteśmy w stanie samodzielnie stworzyć bardzo pożyteczne mikstury – w postaci pasty albo roztworu.
Najbardziej niezawodna i wielozadaniowa w użyciu jest soda. Możemy ją zastosować na sucho, posypując silne zabrudzenia w piekarniku, albo z dodatkiem wody stworzyć papkę i rozprowadzić po wnętrzu urządzenia. W obu sytuacjach trzeba poczekać ok. 20 minut, po czym zacząć szorowanie powierzchni gąbką. Tak samo wykorzystujemy sodę do wyczyszczenia poszczególnych elementów piekarnika, czyli kratek, półek i rusztu. Wyjmujemy je i wkładamy do zlewu albo miski z wodą, do której wsypujemy całe opakowanie sody. Czasami sama taka kąpiel wystarczy, aby brud zniknął bez szczególnego domywania.
Do sporządzenia pasty czyszczącej, zamiast sody możemy użyć proszku do pieczenia. W tym przypadku również dodajemy trochę wody, aby powstała gęsta papka, którą nakładamy na zaplamione miejsca w piekarniku. Mieszanka powinna tak pozostać ok. 15-20 minut, a po tym czasie zabieramy się za szorowanie powierzchni miękką szczoteczką. Na koniec przemywamy piekarnik wodą z płynem do mycia naczyń.
Czym jeszcze wyczyścić piekarnik? Kolejnym niezawodnym środkiem jest ocet. Roztwór z wodą w proporcjach 1:1 wlewamy do butelki z atomizerem, a następnie porządnie spryskujemy nim wszystkie ściany piekarnika. Po kilku minutach przemywamy wnętrze ciepłą wodą. Ujemną stroną stosowania octu jest jego nieprzyjemny zapach, ale możemy go zniwelować, dodając do roztworu odrobinę płynu do mycia naczyń albo olejku eterycznego.
W przypadku tłustych plam w piekarniku doskonale poradzi sobie sok z cytryny, ponieważ kwas w nim zawarty bardzo dobrze rozpuszcza tłuszcze, a ponadto świetnie nabłyszcza powierzchnie. Jak to zrobić? Do żaroodpornego naczynia wyciskamy sok z kilku cytryn i umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 250°C na ok. 30 minut. Po tym czasie czekamy do ostygnięcia urządzenia, a następnie przecieramy wnętrze mokrą ściereczką.
Do usunięcia tłuszczu i zaschniętych resztek jedzenia możemy także wykorzystać zwykłą sól. Posypujemy nią wszystkie brudne miejsca, po czym ustawiamy piekarnik na 180°C. Wysoka temperatura sprawia, że sól brązowieje i rozpuszcza uciążliwe plamy. Po ok. 30 minutach wyłączamy grzanie, a gdy urządzenie wystygnie, wycieramy je wilgotną szmatką.
Ciekawą metodą, służącą do usuwania zanieczyszczeń w piekarniku, jest zastosowanie folii aluminiowej. Tniemy ją na paski i układamy na dnie piecyka. Następnie uruchamiamy normalny tryb grzania – w tym czasie zabrudzenia pod folią ulegną spopieleniu i będą łatwe do sprzątnięcia. Drugą opcją jest uformowanie kulki aluminiowej, przy pomocy której bez trudu wyczyścimy wnętrze urządzenia. Podczas tej czynności trzeba tylko uważać, aby nie zarysować delikatnej emaliowanej powierzchni.
Kolejna metoda, która sprawi, że nasz piekarnik będzie lśnił czystością, a my nie natrudzimy się jego szorowaniem, polega na wykorzystaniu tabletki do zmywarki. Sposób ten przypomina proces samooczyszczania się tego urządzenia. Wkładamy kostkę do niewielkiego naczynia, zalewamy wrzątkiem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 100°C na ok. 2 godziny. W tym czasie nasz detergent rozpuści się i zamieni w parę, która skutecznie oczyści całe wnętrze. Na koniec przemywamy wszystko mokrą ściereczką.
Z wymienionych wcześniej sposobów, warto jeszcze szerzej opisać wykorzystanie pary jako nośnika czyszczącego i jednocześnie dezynfekującego wszelkie powierzchnie. W tym zakresie możemy się posłużyć specjalistycznymi urządzeniami parowymi, które wspomogą nas w sprzątaniu. Na rynku dostępne są poręczne, lekkie modele wyposażone w różnego rodzaju akcesoria i końcówki przydatne do mycia wnętrza piekarnika, a także jego poszczególnych wyjmowanych części. Zakup takiej parownicy wiąże się z inwestycją od ok. 100 do 400 zł. Gdy już ten krok mamy za sobą, można się zabrać za sprzątanie.
Jak więc wyczyścić piekarnik myjką parową? Na początku wystawiamy wszystkie jego ruchome elementy, takie jak kratki, półki, ruszty i blachy – nimi zajmiemy się oddzielnie. Następnie dobieramy właściwą końcówkę do powierzchni emaliowanych, zabezpieczoną miękką powłoką frotte, dzięki której unikniemy zarysowań. Niektóre parownice wyposażone są w dysze punktowe i za ich pomocą docierają do wszelkich szczelin i zakamarków piekarnika, skutecznie usuwając nagromadzony tam brud. Jeśli chodzi o blachy i pozostałe wyjmowane części, to do ich wyczyszczenia najlepiej jest posłużyć się końcówką ze szczotką.
Parownica jest prostym w obsłudze urządzeniem i bardzo efektywnym w działaniu. Urządzenie to wytwarza parę rozgrzaną do niemal 100°C. Taka temperatura sprawia, że bez naszego większego wysiłku zniknie przypalony tłuszcz w piekarniku i inne trudne do usunięcia zabrudzenia. Ponadto gorąca para ma właściwości odkażające i potrafi zwalczyć szkodliwe bakterie, wirusy czy grzyby, a jednocześnie nie pozostawia żadnego nieprzyjemnego zapachu. Myjki parowe nie potrzebują też korzystać z dodatkowych preparatów chemicznych, zatem ich działanie jest 100-procentowo ekologiczne i bezpieczne dla zdrowia domowników.
Zastosowanie parownic nie ogranicza się jedynie do czyszczenia piekarnika. Z powodzeniem można je używać podczas mycia innych domowych powierzchni oraz sprzętów AGD, dopasowując odpowiednią końcówkę albo dyszę. Zatem inwestycja w zakup urządzenia parowego, to nie tylko czysty, błyszczący piekarnik, ale także płyta kuchenna, okap, armatura, jak również fugi, płytki, ściany i kabina prysznicowa. Parownica to wielofunkcyjny sprzęt, który sprawi, że domowe porządki będę szybkie, łatwe i przyjemne.
Istnieje wiele skutecznych i sprawdzonych sposobów, aby doprowadzić brudny piekarnik do stanu lśniącej czystości. Jednak jego systematyczne mycie najbardziej przyczyni się do utrzymania go na odpowiednim poziomie higieny. Najlepiej, jeśli będziemy o tym pamiętać po każdym użytkowaniu piekarnika, ponieważ to znacznie ułatwi nam kolejne sprzątanie. Wystarczy, że po wystudzeniu się urządzenia przetrzemy jego wnętrze ściereczką zamoczoną w wodzie z odrobiną płynu do mycia naczyń. A jeżeli w czasie pieczenia pojawiły się tłuste plamy, to od razu usuwamy je przy pomocy odpowiedniego preparatu, aby zapobiec ich zaschnięciu. Niestety przypalony brud to także ryzyko przykrego zapachu, co może powodować pogorszenie smaku i jakości przyrządzanych potraw. Dlatego podczas pieczenia warto korzystać z rękawa, folii aluminiowej albo naczyń żaroodpornych z przykrywką, ponieważ dzięki temu mniej tłustych oparów przedostanie się na zewnątrz i zabrudzi nam piekarnik. Dbajmy regularnie o ten elektryczny sprzęt, a będzie sprawnie działał i zachowa estetyczny wygląd.
Copyright © 2024 MrOffice Krzyki>, Stare Miasto, Śródmieście, Fabryczna, Psie Pole